Składniki: 60 dag ciecierzycy (namoczonej przez noc) 1 pęczek natki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka soli 1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka kminu rzymskiego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 10 dag ziaren sezamu oliwa do smażenia
Sposób przyrządzania: Wszystkie składniki masy, oprócz oliwy i ziaren sezamu, zmiksuj w blenderze, dodając około 4 łyżek wody. Z masy formuj nieduże kulki, lekko je spłaszczaj i otaczaj w ziarenkach sezamu. Smaż w dobrze rozgrzanej, głębokiej oliwie, kilkakrotnie odwracając, aby wszystkie kotleciki przyrumieniły się równomiernie. Podawaj z zieloną sałatą. Falafel doskonale smakuje z pikantnym sosem pomidorowym.