Zaloguj się | Rejestracja
Twoja przeglądarka nie obsługuje zawartości Flash.

Forum

Bezrzecze 24 - portal mieszkańców Bezrzecza :: Forum :: Przepisy kulinarne z sąsiedzkiej kuchni :: Przekąski
 
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>
SOSY DO JAJEK
Moderatorzy: admin
Autor Odpowiedzi
cafe latte
01 kwi 2010 : 18:28
Zarejestrowany #246
Dołączył: 20 sty 2010 : 20:02
postów: 37
1. Sos curry

6 łyżek majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo, 2 łyżeczki przyprawy curry, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, imbir

Żółtko przetrzeć przez sitko, dodać zmiażdżony czosnek i wymieszać Później dodać majonez, jogurt i przyprawy.

2. Sos orzechowy

1 szklanki majonezu, 1 szklanki siekanych orzechów włoskich, 1 szklanki wytrawnego białego wina, 4 ząbki czosnku, łyżeczka majeranku, sok z cytryny, sól, pieprz

Czosnek przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą. Dodać inne przyprawy, sok z cytryny, następnie wymieszać z majonezem, winem i orzechami. Po przygotowaniu odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

3. Sos serowy

5 dag sera roquefort lub rokpol, 10 dag śmietany 30%, 10 dag jogurtu naturalnego, sól, pieprz, 2 łyżki soku z cytryny

Śmietanę zmiksować z serem na puszystą masę, dodać jogurt, sól, pieprz i sok z cytryny - delikatnie wymieszać na jednolitą masę.

4. Sos ziołowy

Pęczek szczypiorku, pęczek koperku, pęczek bazylii,1/4 ogórka, 4 łyżki majonezu, 5 łyżek jogurtu naturalnego, 4 łyżki śmietany 22%, ząbek czosnku, jajko na twardo, sól, pieprz

Jajko posiekać , wymieszać ze śmietaną , majonezem i jogurtem. Czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać i rozetrzeć z solą. Dodać do sosu. Szczypiorek, koperek i bazylię posiekać. Ogórka pokroić w drobną kostkę - dołożyć do sosu. Dodać sól i pieprz do smaku.
Powrót do góry
 

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF
Powered by e107 Forum System